Na warszawskich targowiskach ruszył cykl spotkań edukacyjnych z kupcami i mieszkańcami dotyczący niemarnowania żywności. Pierwsze odbyło się na targowisku przy ul. Rembielińskiej. Kolejne takie wydarzenia zaplanowane są na najbliższe dni.
Podczas spotkań na targowiskach kupcy i mieszkańcy dowiadują się, co zrobić, żeby zmniejszyć ilość wyrzucanych warzyw i owoców. Mogą również wziąć udział w pokazach kulinarnych, podczas których szef kuchni Anna Klajmon (uczestniczka programu TOP CHEF) pokazuje, jakie potrawy można przyrządzić z pozornie bezużytecznych warzyw i owoców. Natomiast edukatorka Sylwia Lenartowicz opowiada co konkretnie zrobić, żeby ograniczyć marnotrawienie żywności.
– Zależy nam na tym, żeby to, co dziś robimy, wpłynęło w kolejnych latach na zmianę nawyków i przyzwyczajeń nas wszystkich. Żebyśmy nie marnowali żywności, a przynajmniej znacznie to marnowanie ograniczyli – mówi dyrektorka koordynatorka ds. przedsiębiorczości i dialogu społecznego Karolina Zdrodowska.
W kwietniu na warszawskich targowiskach odbędzie się jeszcze kilka spotkań dotyczących niemarnowania żywności:
- 5.04 (wtorek) targowisko Wolumen, godz. 10:00-13:00;
- 6.04 (środa) Centrum Handlowe Szembeka, godz. 10:00-13:00;
- 7.04 (czwartek) Ryneczek Poraje godz. 10:00-13:00;
- 8.04 (piątek) targowisko na rogu ul. Afrykańskiej i ul. Egipskiej, godz. 11:00-14:00;
- 12.04 (wtorek) targowisko Wałbrzyska, godz. 10:00-13:00;
- 15.04 (piątek) Hale Mirowskie, godz. 10:00-13:00.
Spotkania edukacyjne są wstępem do kolejnych działań zaplanowanych w ramach programu „Nie marnuję”. W połowie kwietnia wystartuje zbiórka żywności, do udziału w której zostaną zaproszeni kupcy z warszawskich targowisk.