Osoby, które chcą założyć firmę lub od niedawna prowadzą działalność w sektorze rolno-spożywczym mogą zgłosić się do udziału w programie EIT Food Seedbed – informuje Uniwersytet Warszawski.
EIT Food Seedbed 2022 to program wsparcia przedsiębiorczości adresowany do osób, które planują założyć firmę typu start-up/spin-off w obszarach związanych z sektorem rolno-spożywczym lub już prowadzą taką firmę, ale znajdują się na wczesnym etapie rozwoju.
Aby wziąć udział w programie należy przedstawić innowacyjny pomysł, który może przyczynić się do ulepszenia sposobów wytwarzania, dostarczania, spożywania żywności lub przetwarzania powstałych w tych procesach odpadów.
Oprócz typowych rozwiązań rolno-spożywczych, start-upy mogą działać w obszarach wspierających wytwarzanie żywności, w tym związanych z: maszynami i urządzeniami dla rolnictwa i przetwórstwa, logistyką, opakowaniami, rozwiązaniami informatycznymi, redukcją odpadów z łańcucha żywności, usługami biznesowymi czy innowacjami społecznymi.
Uczestnicy programu uzyskają wsparcie merytoryczne (szkolenia i mentoring) oraz finansowe (w wysokości do 6 tys. euro) na dalszy rozwój firmy. Początkujący przedsiębiorcy, przy wsparciu mentorów programu, będą mogli zweryfikować swoje pomysły biznesowe i przydatność rozwiązań technologicznych w rozmowach z klientami.
Program jest prowadzony w języku angielskim w pięciu europejskich ośrodkach znajdujących się w: Polsce, Irlandii Północnej, Niemczech, Hiszpanii i Danii. Za jego realizację w Europie Środkowo-Wschodniej odpowiada Wydział Zarządzania UW.
Zgłoszenia udziału w EIT Seedbed 2022 można przesyłać do 28 lutego za pomocą formularza dostępnego na stronie::https://entrepreneurship.eitfood.eu/launch/.